www.rmequodlibet.nl
Regionaal Mannen Ensemble Quodlibet

                                        WINTER IN GEERTRUIDENBERG

In een bocht aan de westzijde van de rivier De Donge ligt "Mons Sanctae Gertrudis of te wel de stad Geertruidenberg. De stadsnaam Geertruidenberg verwijst naar haar naamgeefster Gertrudis van Nijvel (1220) en werd wegens haar strategische ligging ook wel "De sleutel van Holland" genoemd. Wandelend over de historische markt van Geertruidenberg wordt je al snel aangenaam verrast door een keur aan historische huizen en gebouwen. Daartussen prijkt het monumentale Cultureel Centrum De Schattelijn. De Schattelijn met een voorgevel in Lodewijk XVI stijl en een hardstenen bordes. 

Het was in de zomer van 2007, dat koordirigent Martin Sweep uit Geertruidenberg mocht kennismaken met het ‘Urker Mannen Ensemble’. Dat Mannen Ensemble ontstond uit een rijke visserstraditie! Woedde er storm op zee, dan togen de vissers uit Urk naar hun kerk, en zongen daar dan het hoogste lied. Koordirigent/organist Pieter Jan Leusink uit Elburg zag in genoemde traditie wel brood. Met 15 in traditionele visserskledij gestoken zangers, uitgerust met een krachtig stemgeluid, en afkomstig uit plaatsen rondom het huidige IJsselmeer, vormde hij het ‘Het Urker Mannen Ensemble’. Een ensemble van een hoog niveau, dat jaren van concertplek naar concertplek trok, en waarvan het repertoire bestond uit traditionele wereldse liederen, en klassieke toppers. 

Wat meteen opviel was de concertvorm! Het ensemble zong tijdens een concert 4/5 maal een liederenblok. Traditioneel volgde na ieder lied applaus van het publiek; bij de Urker Mannen gebeurde dat pas nadat een blok van 4/5 liederen in zijn geheel was uitgezongen. Die methode bracht echt vaart in een concert. ‘Het Urker Mannen Ensemble’ was daarmee ‘buitengewoon en absoluut succesvol’. Het ‘Urker Mannen Ensemble’ werd tot een begrip; trok volle concerten, en heeft menige zanger geïnspireerd om zich als koorzanger bij een koor aan te melden.

Toen Martin Sweep in Zeist het concert bezocht van het ‘Urker Mannen Ensemble’, viel voor hem het kwartje. Toe aan een nieuwe uitdaging, en helemaal weg van het ‘Urker Mannen Ensemble’ en hun concertformule, besloot hij in datzelfde jaar in zijn geboorteplaats Geertruidenberg tot het oprichten van het ‘Regionaal Mannen Ensemble QUODLIBET’. Op 5 maart 2008 was die oprichting een feit! Er volgden vele jaren waarin mooie en succesvolle concerten in de regio Geertruidenberg plaatsvonden. Edoch, In 2018, 10 jaar na haar oprichting, moest het ‘Regionaal Mannen Ensemble QUODLIBET’, door onvoorziene omstandigheden, haar activiteiten helaas beëindigen. 

Wij schrijven december 2019! ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ luidt een bekend gezegde! 

Aangespoord door enkele zangers van toen, werd besloten om het  Regionaal Mannen Ensemble QUODLIBET’ een tweede leven te gunnen. Er wordt in de media gepubliceerd, er worden acties ondernomen, en deze ledenwerving zorgt voor een mooi resultaat. Helaas, helaas, klaar voor een nieuwe start werd de Stichting RME QUODLIBET, die Het Regionaal Mannen Ensemble faciliteert, geconfronteerd met een z.g. ‘Zwarte Zwaan’! Een ongenode gast met de naam CORONA strooide roet in het eten! De volksgezondheid kwam in het geding, en de 1 ste repetitie waarnaar zo werd uitgekeken moest steeds vooruit worden geschoven. Er is echter een schrale troost: Wat voor QUODLIBET 2.0 geldt, geldt voor geheel zingend Nederland;  'Old singers never die', met een knipoog naar een oud gezegde.

 De mogelijkheid om je aan te melden als zanger staat natuurlijk steeds open, want ook voor QUODLIBET geldt: Eens zal het zingen weer kunnen, en hoe meer zielen hoe meer vreugd!! Meld je aan via deze website www.rmequodlibet.nl onder het hoofd ‘contact'.  Je ontvangt dan van ons een reactie in de vorm van een welkombrief, en een handige attentie!! 

Het Regionaal Mannen Ensemble verzorgde 10 jaar lang haar concerten (wegens akoestisch voordeel) vooral in monumentale gebouwen uit de regio Geertruidenberg; maar ook daarbuiten. De repertoire keuze is 'werelds', liederen van toen en nu, waaronder echte klassiekers niet worden geschuwd. In tegenstelling tot het Urker Mannen Ensemble is het Regionaal Mannen Ensemble niet religieus, en dus volledig neutraal van opzet. 

ZINGEN IS GEZONDHEID! DE NATUURLIJKSTE MANIER VAN ONTSPANNING! ZORG DAT JE ERBIJ BENT als zingen en repeteren weer mogelijk zijn, en onze gezondheid niet meer van allerlei regels afhankelijk is. Nu aangemeld betekent, dat we straks direct met een voltallig (15 mannen) ensemble zouden kunnen aantreden voor de echte 1ste repetitie. Zo beleef je jouw zangervaring vanaf het begin, en hoef je niets te missen! Overigens heeft in september die 1ste repetitie al plaatsgevonden, maar kreeg geen vervolg wegens besmettingsuitbraken binnen enkele koren in Nederland; en dat ondanks het volgen van de voorgeschreven regels van de overheid. Op dat moment is besloten om te wachten, tot repeteren weer verantwoord kan plaatsvinden!!!!! 

EEN MUZIKALE GROET, EN BLIJF GEZOND! STEUN ONS MET JOUW STEMGELUID!

Stichting: Regionaal Mannen Ensemble QUODLIBET