www.rmequodlibet.nL
STICHTING RME QUODLIBET


Agenda QuodlibetNovember 2021 (2)

Een oud gezegde: "Het gras groeit niet harder als je eraan trekt!".  Vrij vertaald, er zijn dingen/zaken die tijd vragen; die niet zomaar vanzelf groeien of ontstaan. Een zo'n "bedrijfstak" bijvoorbeeld is de zangwereld. Ogenschijnlijk een wereld waar van alles en nog wat mogelijk is. En in vele gevallen is dat ook zo; we hebben Shantykoren, Visserskoren, Jeugdkoren, Ouderenkoren, Kerkkoren, Dameskoren, Mannenkoren kortom: voldoende koren op de molen zou je denken. Totdat de Corona-crisis aan het front verschijnt! Geen repetities, geen uitvoeringen, geen sociale contacten en geen publiek om naar jou te komen luisteren! Inmiddels zijn we gelukkig al wel zover, dat het besef groeit dat een wereld zonder al die genoemde koren en andere muziekgezelschappen niet de wereld is die wij onszelf hadden toebedacht, integendeel! Wij van Stichting RMEQUODLIBET hebben getracht om van de nood een deugd te maken, en eens diep nagedacht hoe het straks verder zal gaan: HAKEN WE AF OF HAKEN WE AAN???

Iedereen die ons goed kent weet dat "OPGEVEN" niet zomaar uit ons woordenboek zal verdwijnen. We weten van geen ophouden, en we gaan vrolijk door met wat wel mogelijk is! Alleen.....daarvoor hebben we wel 'ZANGERS/ZANGERESSEN NODIG!!!!  Onze plannen liggen op tafel en zijn klaar voor uitvoering ZODRA HET WEER KAN!!! Repeteren gaan we in Oosterhout doen, omdat De Schattelijn in Geertruidenberg verkocht wordt.  Iedere gemotiveerde zanger/zangeres  uit de regio is van harte welkom om met ons mee te doen, allemaal onder het motto: ZIN IN MUZIEK!!!  

Aanmelden, zodat we als het weer kan/mag gelijk kunnen starten:  onder het kopje 'CONTACT' links van deze pagina.

 

  NOVEMBER 2021                                                                                                                                                                      Inmiddels is de zoektocht naar een geschikte repetitieruimte gestart. Inmiddels is ook duidelijk dat nog niet iedereen van 'de oude garde' staat te popelen om weer van start te gaan. Het angstig oplopen van de coronabesmettingen staat daar garant voor. Gevaccineerd of niet, het risico van besmetting blijft kennelijk nog even onder ons.  Iedereen kent ons standpunt: als de kust echt veilig is, dan gaan we van start! Overigens was begin van dit jaar een van onze zangers zo voorziend; hij dacht dat het wel tot en met december zou kunnen duren, voordat er weer vrij gezongen kan worden. En, hij zit er momenteel niet ver naast. Ik ga hem vragen wanneer ik het best een Staatslot kan kopen. De ruimte tot en met december mag dan voor mij gevuld worden, na onze 'move' straks naar Oosterhout, met zoveel nieuwe aanmeldingen (dus zangers) dat we per januari 2022 in alle volledigheid kunnen starten. DAT ZOU MOOI ZIJN!!! Ons verhaal gaat inmiddels in Oosterhout al rond, en dat is een goede zaak.

Tot de volgende keer maar weer.

Martin.

Oktober 2021 (vervolg)

Kijk eens onder de kop PROJECTKOOR links van de website!!!!!

e-mail: info@rmequodlibet.nl

Oktober 2021

Het zal jullie niet zijn ontgaan, dat er in diverse publicatiebladen weer eens een artikel van QUODLIBET heeft gestaan, in dit geval over ons Mannen Ensemble. Ja, we vragen zangers die weer met ons willen opstarten na een vreselijke coronatijd! Daarnaast zijn wij op zoek gegaan naar een andere lokaliteit om te repeteren wegens VERKOOP VAN DE SCHATTELIJN. Tijdens mijn korte vakantie van 2 weken in Duitsland meldde zich de exploitatie commissie van de St. Geertuidskerk; die vierkante toren aan de markt van Geertruidenberg. Wellicht kunnen zij ons uit de brand helpen. Binnenkort wordt er overlegd met genoemde commissie. Als dat overleg positief uitvalt, dan kunnen we weer aan de slag. Dan zou het ook mooi zijn als zich nieuwe zangers gaan melden. Uit welk dorp of stad je ook komt: Sluit je NU aan, zodat je alles vanaf het begin kunt meemaken. Zingen in een Mannen Ensemble doe je met plezier; zeker nu de donkere dagen voor Kerst zich weer melden. KOM OP!!! Even naar het kopje CONTACT hiernaast, en stap binnen in de wereld van een GEZONDE SPORT die ZINGEN heet. Goed voor lijf en leden, maar bovenal voor een gezond lichaam en een gezonde geest na Corona!!!

Groet,  

Martin Sweep. 

 

september 2021

Deze maand wordt een nieuwe repetitie locatie gezocht! Zoals bekend zijn we uit De Schattelijn gebonjourd, omdat de Gemeente Geertruidenberg De Schattelijn VERKOOPT!! Omdat onze Stichting het liefs, hoewel Regionaal van opzet, Geertruidenberg als epicentrum wil behouden, zou het zomaar kunnen zijn dat we naar elders moeten uitwijken. Ja, Geertruidenberg is erg zuinig op zijn cultuur, toch? We zullen zien. Op z'n vroegst belanden we met onze nieuwe start in de maand Oktober. We zijn nieuwsgierig hoe de Coronamaatregelen uit zullen pakken. Wij zijn geen Zandvoort, en wij hebben ook geen Prins die bij ons zingt (helaas!). Misschien na Carnaval???? Wie weet!!!  Ondergetekende is vanaf 19 september tot 28 september met vakantie, EN DUS NIET BEREIKBAAR!!

Martin Sweep.  


 

14 august 2021

Het is momenteel vakantietijd! Iedereen zwerft uit naar buitenland, binnenland, of gewoon lekker thuis? Wie zal het zeggen? Bij terugkomst zullen zeker de zangers/zangeressen onder ons zich afvragen, of er inmiddels redelijke voorwaarden zijn om weer aan de slag te gaan. Welnu, op dit moment zijn er wat versoepelingen, maar alles wordt met potlood geschreven. Met andere woorden, een echt sein van 'Brand maar weer los' is er niet! Wij zijn, hoe dan ook, inmiddels zoekende naar een geschikte repeteerruimte. De Schattelijn wordt verkocht! We hebben het over een cultureel centrum. Kennelijk vindt de Gemeente zoiets zinloos en biedt ons cultureel centrum dus maar te koop aan! We mikken nu op het laatste kwartaal om met onze activiteiten van start te gaan, want we blijven voorzichtig ook al zijn we gevaccineerd. Nog even de moed erin houden!! Fijne vakantie nog, en tot de volgende gelegenheid.

Martin Sweep   

27 juli 2021

 Beste lezer,

Bescheiden nieuws vanaf het front, maar wel ingrijpend. In opdracht van de Gemeente Geertruidenberg is onze piano uit De Schattelijn (cultureelcentrum) verwijderd. Omdat het aanbod van tweedehands piano's ontstellend hoog is, en wij redelijk snel moesten handelen, zijn wij er niet in geslaagd om onze piano te verkopen; ook niet tegen een redelijke vraagprijs. Daarom hebben wij onze piano, en niet zonder een traantje, aangeboden bij Emmäus Langeweg. Wij hopen dat die organisatie wel zaken kan doen met ons (kostbaar) bezit. Het is niet anders, maar wij hopen dat zij er hun voordeel mee kunnen doen. Wij zoeken straks wel naar een andere oplossing. Overigens zijn wij niet de enige instantie die de dupe is van het gemeentelijk handelen! De Gemeente Geertruidenberg voelt zich niet verantwoordelijk, en komt niet met oplossingen. Cultuur als stiefkind! Verder is er weinig hoop dat binnen afzienbare tijd de Coronamaatregelen zingen weer mogelijk maakt. Dat neemt niet weg dat wij er de moed in houden! Eerst en vooral gaan we nu op zoek naar een voor ons geschikte en betaalbare repetitieruimte. Het zou erg vervelend zijn indien we uit moeten wijken naar een plaats buiten de stad Geertruidenberg. We houden iedereen op de hoogte!!  Ondanks alles:  EEN MOOIE, ZONNIGE, VOORAL DROGE VAKANTIETIJD TOEGEWENST! Blijf onze website raadplegen voor a.u.b.!!

Martin Sweep

 

    


14 juni 2021  

Beste lezer,

Wij vertellen je niks nieuws, als wij stellen dat de Corona-crisis flink heeft huisgehouden in de vocale wereld van Nederland. Het was al in de maand september 2020 dat wij onze activiteiten moesten beëindigen wegens een wereldwijde pandemie. Zingen was alleen nog mogelijk 'thuis' in de badkamer, en dat gold voor héél zingend Nederland. 

Inmiddels zijn we ongeveer 9 maanden verder en mag er gelukkig weer gehoopt worden. Hopelijk komen er langzaam maar zeker weer mogelijkheden,  om zingend Nederland uit haar gedwongen isolement te halen. We hopen ook dat de schade zal meevallen; dat we het toch weer aandurven onze zangactiviteiten weer op te pakken; en dat tot meerdere eer en glorie van hen die ons, als zangers, en als publiek zo trouw waren.

Het Regionaal Mannen Ensemble QUODLIBET treft binnenkort maatregelen om weer actief aan de slag te gaan. We hopen vooral op nieuwe aanmeldingen voor ons ensemble. Je weet het: Wij zijn een REGIONAAL ensemble, dus waar je ook vandaan komt, en je bent enthousiast, je bent van harte welkom: als tenor, bariton of bas.

Aanmelden: Zie onder 'contact' van deze site!! Moeilijk is dat niet!!

Met muzikale groet,

Martin.

 

18 april 2021

Het is even geleden dat we elkaar aan de lijn hadden. Niet dat we onze onbetaalbare hobby hebben afgezworen. Zoals eerder gemeld zijn we druk bezig met zaken die we geregeld willen hebben als HET MOMENT aanbreekt, dat we weer aan de slag kunnen. We ontvingen tussentijds wel een mooie reactie in ons gastenboek van oud-lid Arno Mulder. Arno verhuisde naar Ede, met als gevolg dat hij QUODLIBET moest verlaten. Met tegenzin!!!!! Het bewijs daarvoor is dat 'de lijn' naar QUODLIBET niet geheel verbroken is, al zal er van zingen met ons nog maar moeilijk iets kunnen komen. Toch mooi en leuk dat het contact niet verloren is, hetgeen voor meerdere oud-leden overigens nog steeds geldt. Dank je wel Arno voor jouw bijdrage en jouw inzet voor ons Mannen Ensemble. Alles bij elkaar zijn er nog geen redenen om aan te nemen dat met zingen gestart kan worden. Weet wel dat wij er als de kippen bij zullen zijn!

Met muzikale groet, en blijf gezond,

Martin.

27 februari 2021

Sneeuw en ijs zorgde deze maand voor veel buitenplezier. Ook de Lente keek even om de hoek, maar met 7 graden boven nul is het vandaag weliswaar gezond buiten, maar de korte broek blijft nog even in de kast. En dan ZINGEN?????? Het zal nog wel even duren voordat we weer aan de slag kunnen. Wij blijven positief en blijven hopen dat we onze stemmen weer kunnen laten horen. Er zal wel even tijd nodig zijn om, en dat geldt voor alle zangers, om de stem weer op orde te hebben. Maar, als we fanatiek aan de slag gaan, dan gaat dat weer snel, toch? Wij van de Stichting RME QUODLIBET gebruiken de gedwongen rustperiode om plannen te bedenken voor als het weer kan. Nee, wij zitten niet stil!! In de loop van dit jaar hoopt de Stichting RME QUODLIBET, naast het Regionaal Mannen Ensemble, een interessant PROJECT van de grond te tillen. De uitdaging oogt 'GROOTS', en zéér bijzonder voor allen die weer aan de slag willen met zingen! De moeite waard om vooral deze site van tijd tot tijd te raadplegen. 

Met muzikale groet, en blijf gezond,

Martin Sweep.                                                                         8  januari 2021

Gegroet Zangwereld!

Allereerst de beste wensen voor het komende jaar! Voor iedereen veel gezondheid toegewenst, en hopelijk nieuwe kansen voor de zangwereld, waarvan wij graag dit jaar weer onderdeel willen zijn. Het heeft zeker niet aan ons gelegen dat alles 'op z'n gat' lag. We werden geconfronteerd met ellende waaraan deze keer niemand iets kon doen. En, we zijn er nog niet vanaf! Maar, er is op dit moment licht aan het einde van deze lange en vreselijke tunnel! Het vaccineren is gestart, en over enkele maanden ziet alles er weer anders uit; tenminste daarop is goede hoop. Zingend Nederland kan straks ontwaken uit een hele boze droom, waarin misschien wél gezongen werd, maar niet op de manier zoals wij bedoelen. Eindelijk weer plannen maken, eindelijk weer repeteren, eindelijk weer uitgebreid sociaalcontact en bezig zijn met onze mooie, gezonde en voldoening gevende hobby: ZINGEN!!!

Achter de schermen worden onze plannen weer uit de kast gehaald. Zodra het sein op veilig staat wordt onze 'wervingsactie' weer geactiveerd, en hopen we weer verder te kunnen bouwen aan ons REGIONAAL MANNEN ENSEMBLE QUODLIBET.  

Wij roepen jou toe: Meld je aan middels 'contact' op deze website!!! Zo kun je van meet af aan meebouwen aan ons ensemble!!!! VAN HARTE WELKOM!!!!!

Martin Sweep (dirigent)

 

21-12-2020.

 Grote groet aan de zangwereld!!

'HET JAAR DAT HET ZINGEN ONS VERGING'.

Peter van der Lint, muziekjournalist van TROUW, zal het ons niet kwalijk nemen, dat wij de hierboven vermelde aanhef integraal van hem overneem. Ik was er van onder de indruk, omdat deze aanhef staat voor een historische beleving; nooit eerder sloeg een onbekend en onzichtbaar fenomeen de fundering weg onder 'de zingende mens'. Daar mag je op het einde van zo'n jaar toch wel even bij stilstaan!

Wat hebben we er aan moeten wennen, wat hebben we het gemist en wat is er een gat geslagen bij de vele instellingen die het vocaal- en instrumentaal leven in Nederland sinds mensenheugenis, enthousiast en bezield hebben bediend. We werden ondanks alle inzet en gedrevenheid helaas 'vleugellam' dit jaar! Geen repetities, geen uitvoeringen, en geen sociale belevingen, zoals die daar bijna als vanzelfsprekend bij horen.

Heel 2020 heeft bij ons in het teken gestaan van Regionaal Mannen Ensemble QUODLIBET. De heroprichting van ons ensemble werd al vroeg in dit jaar onverwacht gedwarsboomd door een pandemie zoals we die nooit eerder hebben beleefd. We waren goed op weg, er was een mooie basis aanwezig, en er werd tot 2 maal toe begonnen met repeteren; totdat het de maand september zo ernstig werd, dat we alles weer moesten afblazen. Het bleek onverantwoord om op gezonde wijze met onze schitterende hobby bezig te blijven. Wij hebben voor onbepaalde tijd onze activiteiten gestaakt, en zicht op betere tijden hebben we mogelijk pas na het vaccineren van iedereen. 

'Old soldiers never die' is een gezegde dat ons ooit vanuit Engeland, in de vorm van een lied, is aangereikt. Wij hebben de overtuiging dat niet alleen 'soldaten' maar ook 'zangers' aanspraak mogen maken op deze constatering. Voor de zangwereld is het weliswaar geen oorlog, maar de opgelegde beperkingen wegens corona hakken er flink in, en deze situatie zal nog wel even voortduren, vrezen wij. Pas als er gevaccineerd gaat worden kunnen we ons (hopelijk) weer veilig voelen. 

Is 2020 een verloren jaar voor onze zangwereld? Wij denken van niet! Iedere rechtgeaarde zanger heeft het gemis van zijn of haar schitterende hobby, die zingen toch is, aan den lijve ondervonden, en gevoeld hoe belangrijk zingen in ons leven wel is. Zonder deze cultuur- en kunst uiting valt eigenlijk niet leven! Daarom staan wij van Regionaal Mannen Ensemble QUODLIBET straks te trappelen om de draad weer op te nemen! Fanatieker dan ooit, want die les heeft 2020 ons geleerd: alles inzetten voor wat je lief is! 

Via het 'contactformulier' op de website kunt u zich alvast aanmelden om jouw medewerking te geven aan ons ensemble. Tenor-bariton-bas, je bent van harte welkom! Deze website geeft alle benodigde informatie, straks ook het moment dat we weer van start kunnen gaan!!!!

WIJ WENSEN IEDEREEN EEN VREDIGE KERST! AANSLUITEND DAAROP EEN SCHITTEREND 2021, WAARIN WE ALLES WAT WE ZO ERG GEMIST HEBBEN WEER KUNNEN OPPAKKEN!!!! LAAT EEN GOEDE GEZONDHEID DOOR ONZE CORONAERVARINGEN VOORAL VOOROP STAAN!!! DAT WENSEN WIJ IEDEREEN NU TOE!!

Met hartelijke groeten, 

Martin Sweep (dirigent)